Saamme jatkuvasti kyselyitä skeitticompleten osien valitsemisesta. Tässä oppaassa saat lisävinkkejä jokaisen osan valitsemiseen! 

Tämä opas on tehty lähinnä ensimmäisen laudan ostajaa ajatellen, mutta oppaasta voi löytyä apua ja perspektiiviä kokeneemmallekin skeittaajalle!

Completeen tarvitaan seuraavat osat:

DEKKI (lauta),

GRIPPI (kuuluu aina dekin hintaan MFT:ltä ostettuna!),

TRUKIT (myymme trukit pareittain),

TRUKKIRUUVIT,

LAAKERIT

& RENKAAT.

Valikoiman laajuus voi hämmentää aloittelijaa, mutta ei hätää!

Autamme parhaamme mukaan osien valitsemisessa tämän ostajan oppaan lisäksi puhelimitse 0504621505 ja meilitse info@myfavoritethings.fi

Helpoiten voimme auttaa sinua paikan päällä Freda 31 kivijalassamme.

Sekä omistajamme, että koko henkilökuntamme koostuu aktiiviskeittaajista, ja voimme taata että henkilökuntamme osaa ehdottaa juuri sinulle sopivat completen osat ensilautaasi! 

DEKIN VALITSEMINEN

Dekki on lautaa kasatessa ensimmäinen asia mihin kannattaa paneutua, loput osien valinnasta kohdistuu lähinnä että ne sopivat valittuun dekkiin.

Skeittikokemus, ikä, paino ja kengän koko vaikuttavat suuntaa antavasti ensimmäisen dekin valintaan, mutta mitään tarkkaa sääntöä ei tähän ole. Skeittikokemuksen myötä omat preferenssit alkavat kyllä automaattisesti löytymään tuleviin lautaostoksiin.

Perheen pienimmille suosittelemme poikkeuksetta minidekkejä, jotka ovat normaalia dekkiä lyhyempiä ja kapeampia. Nyrkkisääntönä voi pitää, että alle kouluikäisille paras valinta on ”mini” complete. Näissä minidekeissä pituutta on n. 4 tuumaa "normaalilautaa" vähemmän, ja leveys on 7,25” tuntumassa, eli leveydeltään minidekit ovat 2-2,5cm kapeampia kuin normaalikokoiset dekit.

Kouluikäiselle suosittelemme jo normaalikokoista dekkiä. Pyrimme aina pitämään valikoimassa pienimpiä tuotannossa olevia normaalikokoisia dekkejä, 7,375-7,8” leveysluokassa. Suosittelemme näitä lähtökohtaisesti pienikokoisille skeittauksen aloittelijoille, mutta nämäkin sopivat kyllä kaiken kokoisille ja tasoisille skeittaajille. Vielä 2000-luvun alussa maailman myydyimmät dekkikoot olivat 7,75” tuntumassa, ja valtaosa ammattiskeittajistakin käyttivät nykytrendeihin verrattuna todella kapeita dekkejä.

Yläasteikäiselle ja siitä vanhemmille voikin jo suositella 8” leveyttä, joka on ollut viimeiset +10 vuotta myydyin dekkikoko maailmassa.

Ylipäätänsäkin leveydet 8-8,25” välillä ovat suosituimpia kokoja ja siten varmoja valintoja myös aloittelijalle.

Jos kuitenkin pituutta / painoa / kengän kokoa löytyy, voi vielä leveämpikin dekki olla mukavin valinta jo ensimmäiseksi laudaksi. Viime vuosina 8,375-9” dekkien myynti on kasvanut paljon.

Perusdekkien lisäksi on myös "special shape" dekkejä tarjolla, joista jotkut ovat täysin huumorimielessä muotoiltu ilman sen suurempaa teknistä tarkoitusta, toiset taas mukailevat esim. 1990-luvun alkupuolen dekkejä street skeittauksen alkuajoilta. Spessusheipeille on oma fanikuntansa, jotka skeittaavat näillä erikoismuodoilla mieluummin kuin normaalimuotoisilla dekeillä.

Suurin osa special shape dekeistä myydään kuitenkin ns. cruiser completeiksi, johon asennetaan normaalia pehmeämmät renkaat. Cruiser laudoista lisää myöhemmin oppaassa!

Dekin merkki ja grafiikka ei joillekin merkkaa mitään, ja joillekin se on kaikki kaikessa. Monille dekin hinta on ykkösprioriteetti valintaa tehdessä, kun toiset maksavat lähes 1,5x hinnan saadakseen haluamansa merkin laudan.

Ehdottomasti tärkeintä dekkiä valitessa on, että valintasi on juuri sinulle mieleinen!

Tuet eniten suomalaista rullalautailukulttuuria, jos valitset jonkun valikoimamme suomalaisista skeittimerkeistä; Happy Hour Skateboards, World Peace, Few Pounds Co., El Rio Grind & Sirpa Skateboards.

GRIPIN VALITSEMINEN

 

Meiltä dekkiä ostaessa tulee mukaan aina ilmaiseksi grippi, eli hiekkapaperimainen pitävä kalvo, joka liimataan dekin päälle ja leikataan puukolla/mattoveitsellä laudan muotoon.

Lautaan tulee ilmaiseksi kaupan päälle Jessup Ultra Grip.

Jessup Ultra Grip on päivitetty karheampi ja kestävämpi versio markkinoiden vanhimmasta grippimerkistä Jessupista.

Muita valikoimassamme löytyviä grippejä on MOB Griptape ja Shorty’s Black Magic. Shorty’s Black Magic on legendaarinen 90-luvun lopussa kultakauttaan elänyt merkki, jota on yli vuosikymmenen tauon jälkeen taas saatavilla Suomesta. Grippi on monen MFT tiimiläisen suosikki, jossa pito ja kestävyys on erittäin hyvä.

MOB on ollut yli vuosikymmenen ajan markkinajohtaja gripeissä, ja monen skeittikaupan ykkösgrippi. Markkinoille tullessaan MOB oli laadultaan selkeästi pitävin ja kestävin grippi, mutta viime vuosien saatossa muut grippimerkit ovat parantaneet laatunsa hyvin saman tyylisiksi kuin MOB. Sanoisimme että nykypäivinä ei todellakaan ole yhtä grippiä ylitse muiden, vaan itselle parhaiten toimivan gripin löytää vain kokeilemalla eri vaihtoehtoja!

Aloitteleva skeittaaja tuskin edes huomaa käytössä eroja edellämainittujen grippimerkkien kanssa, grippimieltymykset on todella hienotuunausta.

TRUKKIEN VALITSEMINEN

Trukit valitaan aina ensisijaisesti dekkiin sopivaan leveyteen, toisena prioriteettina on trukin korkeus.

Liian leveät trukit tulevat ulos dekin reunoista, ja liian kapeat tuntuvat kiikkeriltä paljon leveämmän dekin alla. Akselin leveys pitää siis täsmätä mahdollisimman lähelle dekin leveyttä, että lauta tuntuu käytössä tasapainoiselta. Jokaisen trukkimerkin kokotaulukot löydät trukkien tuotekuvista. Sivuiltamme löytyvillä filttereillä oikea trukkileveys dekkiin sopivaksi on helppo löytää, vaikka eri merkeillä kokotaulukot merkitäänkin eri tavoin. Tärkeintä on siis seurata että dekin leveys menee valitsemasi trukin kanssa taulukon mukaisesti!

Esim. 8.0” dekki sopii parhaiten 139 Independent, 147 Thunder, 33 ACE, 5.25 Film & 5.2 Venture trukkien kanssa. 

Vaikka eri merkkien kokotaulukot näyttävät hyvin erilaisilta toisistaan, menee merkkien koot lähes identtisillä akselileveyksillä eri merkinnöistä huolimatta. 

Toinen trukin valintaan vaikuttava tekijä on trukin korkeus. Trukkivalikoimamme korkeusjärjestyksessä korkeimmasta matalimpaan:

Independent Standard & Hollow

Lurpiv

Film Trucks

Ace Classic & AF1

Venture Hi

Independent Mid

Thunder Hi

Venture Lo

Trukin korkeus, renkaan koko & dekin nosen ja tailin jyrkkyys myös vaikuttaa kulmaan jolla lauta iskee maahan. Laudan yleistuntuma on monien osien yhteistulos, joten vie aikaa löytää omat preferenssinsä. 

Trukkien korkeuden päättäminen voi olla vaikeaa aloittelijalle, mutta ei hätää, yksikään vaihtoehdoista ei ole missään nimessä huono!

Jokainen trukkikorkeus sopii kaikille skeittaajille, ja vasta kokemuksen myötä alkaa löytämään preferenssejä mikä korkeus tuntuu itselle parhaalta. Tästä vielä myöhemmin rengas-osiossa!

Hintahaarukka trukeillamme on halvimmasta kalleimpaan Film Trucks 55€ / pari - Lurpiv 104€ / pari. Trukin valinta siis vaikuttaa huomattavasti completen hintaan. 

Jos haluaa vielä hienosäätöä trukeille, voi trukkeihin vaihtaa trukkikumit. Valikoimassamme on Bones, Shorty's Doh-Doh's, Thunder & Film Trucks -trukkikumeja eri kovuusluokissa. Näistä Bonesit ja Shorty'sit ovat suunniteltu toimimaan minkä tahansa trukkimerkin trukeille. Trukeissa tulevat standardikumit ovat aina medium-kovuuksisia. Vaihtamalla tilalle pehmeämmät kumit, saat kääntyvyyteen huomattavasti lisää eläväisyyttä. Kovilla trukkikumeilla kääntyvyyttä saa taasen hillittyä ja lauta toimii vakaammin.

TRUKKIRUUVIEN VALITSEMINEN

Jos tarkoituksena on käyttää trukkeja ilman korotuspaloja eli risereitä, valitse 7/8” pituiset ruuvit.

Tällöin ruuvien pituus riittää täydellisesti trukkien kiinni ruuvaamiseen. Yli 90% myymistämme completeista myydään ilman korotuspaloja, suosittelemme valitsemaan riserit vain jos haluat isot (vähintään 55mm) renkaat lautaasi.

Kun korotuspalat ovat 1/8" paksut, tarvitset vähintään 1” pituiset ruuvit. Mitä paksummat korotuspalat valitset, sitä pidemmät ruuvit tarvitset.

Kaikissa myymissämme Allen (kuusikulma) ruuviseteissä tulee kuusikulma-avain mukana ruuvien kiinnitystä varten. Periaatteessa kiinnitys onnistuu siis pelkällä kuusikulma-avaimella ja jakoavaimella. 

Suosittelemme kuitenkin hankkimaan ”skate toolin” jossa on yhdessä pienessä T-avaimessa kaikki completen osien säätöön tarvittavat työkalut suoraan täsmäävissä tuumakoissa. Skate toolien hinnat lähtevät 15€ euron tuntumasta ylöspäin.

Trukin korkeuden valinnassa vaikuttaa eniten että minkä kokoisilla renkailla haluat skeitata. Tästä pääsemmekin viimeiseen kohtaan.. 

RENKAIDEN VALITSEMINEN

Jos haluat yli 53mm renkaat, suosittelemme korkeita trukkeja. Tästä vielä isompiin +55mm kokoihin mennessä suosittelemme korkeiden trukkien lisäksi myös korotuspaloja eli ”risereitä”. Nämä muovipalat sijoitetaan trukkien ja dekin väliin ruuvatessa trukkeja kiinni, esim ohuimmat 1/8” riserit nostavat trukin korkeutta parilla millillä, mahdollistaen isompien renkaiden käytön ilman wheelbiteä, eli rengas ei tiukassa käännöksessä tökkää laudan pohjaan kiinni. 

Wheelbiteä ei missään nimessä pidä täysin varoa osia valittaessa, pienissä määrin myös wheelbite on hallittavissa. Kun lautaa käytetään tarpeeksi kauan, renkaat ”polttavat” dekin pohjan wheelbite -kohtiin pienet kolot, jolloin wheelbiten ”tökkäys” vauhdissa pienenee / katoaa kokonaan. Emme koskaan kuitenkaan laittaisi esim. 55mm renkaita mataliin trukkeihin, sillä wheelbiteä tulisi auttamattomasti liian paljon skeitatessa. 

Jos haluat lautaan matalan "profiilin", suosittelemme low / mid trukkeja ja 50-52mm renkaita.

52mm rengas on tällä hetkellä maailman myydyin rengaskoko, osittain myös siksi, että se sopii kaiken korkuisten trukkien kanssa hyvin.

Korkeammilla trukeilla (mm. Independent, ACE, Film) menee vielä n. 53-55mm renkaat ilman risereitä lautaan. Yli 55mm renkaille suosittelemme jo risereiden lisäämistä.

Koon lisäksi renkaiden valinnassa huomioitavaa on kovuus. Renkaan durometri, eli seoksen kovuus, ilmoitetaan yleensä A taulukolla. 99A on ”peruskova”, kun taas 101A on ”superkova”. Tasaisella alustalla 101A rullaa paremmin, kun 99A on edukseen hieman huonommalla alustalla. Erot ovat kuitenkin todella pieniä 99A ja 101A välillä. 

Perus 99A-101A kovuuksien lisäksi valikoimassamme on pehmeämpiä cruiser-renkaita. Näissä kovuus yleensä 78A-95A. Varsinkin 80A tuntumassa renkaat ovat jo niin pehmeitä, että ne eivät liu’u slideissä juuri ollenkaan. Etuna kuitenkin näissä pehmeissä renkaissa on eteenpäin rullaamisen mukavuus rosoisemmallakin alustalla.

Cruiser-renkaat ovat erittäin mukavat nimensä mukaisesti kruisailuun. Suosittelemme ehdottomasti cruiser renkaita jos laudalla on tarkoitus vain rullata paikasta A paikkaan B! Jos kuitenkin myös trikkien opettelu kiinnostaa, suosittelemme normaalikovuuksia 99A-101A.

LAAKEREIDEN VALITSEMINEN

Renkaiden pyörimisen mahdollistavat niiden sisään laitettavat kuulalaakerit, 2 laakeria per rengas, yhteensä 8 laakeria.

Peruskestäviä laakereita saa jo 15 eurolla setti, mm. Modus Black & Shorty’s QIK ovat oikein hyviä laakereita.

Ehdottomasti myyvin kategoriamme laakereissa on keskihintaiset Modus Blue (20€) ja Bones REDS (25€). Näissä on paras hinta-laatusuhde kaikista laakereista. Valtaosa meidän myymistä laakereista ovat tästä 20-25€ keskihintaluokasta.

Markkinoiden ehdoton klassikko on Bones Swiss. Hintaa on rajut 75€ per setti, mutta 1-2 kertaa vuodessa huollettuna nämä laakerit kestävät kovaakin käyttöä vuosikaudet. Jos haluat laatua, joka maksaa itsensä pidemmällä aikavälillä takaisin, suosittelemme valitsemaan Bones Swissit.

Näiden kahden hintaluokan välistä mainittakoot Modus Titanium (39€) ja Ceramic (69€) laakerit. Modus Ceramicsien materiaalit ovat Bones Swiss-laakereitakin kalliimpaa tasoa (vrt. Bones Reds Ceramics maksaisivat 120€). 

EMME MYY VALMISCOMPLETEJA! 

Moni arvostettukin skeittimerkki myy Kiinalaisilla tehdaslinjastoilla mekaanisesti kasattuja valmiscompleteja osilla, joiden laadussa on valitettavasti tingitty muutaman kympin säästön takia.

Haluamme MFT:llä varmistaa että jokainen lauta mitä myymme, on kasattu varmasti asiakkaan haluamilla osilla laadusta tinkimättä.

Varsinkin ensimmäistä lautaa ostaessa uskomme että ”unelmacomplete” hieman valmiscompletea korkeammalla hinnalla maksaa itsensä takaisin jo sillä että lauta näyttää ja tuntuu varmasti omalta.

Jos sattuu käymään niin, että valitsemasi osat osoittautuvatkin vääräksi valinnaksi, tai skeitti-innostus lopahtaa jossain vaiheessa, on myös laatucompleten jälleenmyymisarvo huomattavasti parempi kuin valmiscompleten. Hyväkuntoisista laatuosista saa käytettynäkin kelpo hinnat eteenpäin myytynä. 

MFT SHOP DECKS - NOT COMING SOONER OR LATER!

Meiltä on monesti kysytty miksi emme tee kaupan omia dekkejä.

Mielestämme jokainen ”shop deck” on pieni mutta tärkeä siivu pois dekkifirmoilta ja alan tavarantoimittajilta, jotka ovat tärkeässä asemassa lajimme industryssä. Tästä syystä MFT ei tule koskaan tekemään kaupan omia dekkejä.

Haluamme tällä meidän 2014 perustamishetken päätöksellä varmistaa, että laudan kokonaishinnasta päätyy nyt ja jatkossa mahdollisimman iso osa myös alan yrityksille Suomessa / Euroopassa. Koemme että kauppamme osuus myydystä completesta on pieni, mutta riittävä, vaikka se ei olisi omaa tuotantoamme. Jos haluat maksimoida tukesi meidän kaupalle, löydät esim. laudan oheen skeittikenkiä ja vaatteita kattavan valikoiman tarjonnastamme!

Teemme hardware-ostomme aina support ajattelua mielessä pitäen, siksi mm. suomalaisten skeittimerkkien valikoima on aina ollut erittäin kattava osa MFT:n hardwarevalikoimaa. Viime vuosina olemme kasvattaneet paikallisten hardwarefirmojen valikoimaa entisestään suhteessa ulkomaalaisiin skeittifirmoihin valikoimassamme.

Kiteytettynä; keskitämme hardwareostoksia skeittifirmoille ja tavarantoimittajille, ketkä koemme tekevän toimintaa kulttuuri edellä.

My Favorite Things perustettiin vuonna 2014 nimenomaan taistelemaan skeittitarjonnan yksitoikkoisuutta ja tylsyyttä vastaan.

Lähes 8 vuotisen historiamme aikana olemme tuoneet lähes 30 uutta merkkiä Suomen markkinoille. Näistä suuri osa on edelleen valikoimassamme, ja etsimme jatkuvasti lisää mielenkiintoisia merkkejä valikoimaamme!

Pidämme aina huolen että hardwarevalikoimamme on laaja, ajan hermolla ja pelkästä laatukamasta koostettu.

Toivottavasti tämä opas auttoi osien valinnassa! Jos lisäkysymyksiä kuitenkin herää, saatte meidät kiinni puhelimitse, meilitse, tai parhaiten vierailemalla kaupallamme Fredrikinkadulla. Autamme osien valinnassa parhaamme mukaan!

t: MFT crew